Pagina's

woensdag 4 juni 2014

Hanneke wint de C. Buddingh’-Prijs 2014


Op 10 juni begint in Rotterdam voor de 45e keer Poetry International. Halverwege het programma, op 12 juni, wordt de C. Buddingh’-Prijs uitgereikt voor de beste debuutbundel van 2014. Ik kan er door omstandigheden zelf niet bij zijn, maar feliciteer vast op deze plaats Hanneke van Eijken met het winnen van deze prijs. Hoe ik dat zo zeker weet? Dat zit zo. Er zijn vier genomineerden, te weten: Hanneke van Eijken, Josse Kok, Maarten van der Graaff (met dubbel f, hij is tenslotte een volle achterneef van Wilhelmina K.) en Hannah van Wieringen. Van alle vier kunt u een gedicht leesluisteren als u op hun naam klikt. Ik neem aan dat de betrokkenen in goed overleg een representatief gedicht gekozen hebben. Voor drie van de vier kan ik in ieder geval zeggen dat dat klopt, aangezien ik drie van de vier dichters al langer ken. Ik kende alleen Hannah en haar werk niet.

Het werk van Josse, een vaste waarde in het optreedcircuit van slam’s, is eigenlijk te beperkt voor papier. Op het podium werkt het prima, de gedichten zijn amusant, ze lopen goed, maar ze hebben niet voldoende body (dat heeft de auteur overigens zelf wel) op papier. Die valt dus af.

Het werk van Maarten, een vaste waarde (lees: meubilair) van avonden in Perdu, vind ik zelf het interessantst van deze vier, maar veel te ingewikkeld om voor een jury tot unanieme besluitvorming te komen.

Het werk van Hannah ken ik dus niet goed, noch Hannah. Het gedicht dat we hier horen vertoont alle kenmerken van iemand die geslaagd is voor de schrijversvakschool (maar of ze dat gedaan heeft weet ik dus niet). Dat is mooi voor haar, en ze zal er vast een succesvolle carrière mee weten op te bouwen, maar voor het winnen van deze prijs is het nog te veel opleiding en te weinig Hannah.

Dan de winnares, Hanneke. Hanneke schrijft literair-historisch vermoedelijk niet de belangrijkste bijdrage van dit jaar, maar haar poëzie is precies en zorgvuldig geformuleerd, op het eerste oog en oor toegankelijk met een nasleep van diepgang. Het grootste risico voor haar om de prijs te winnen kan zijn dat de bundel al veel besproken en gelauwerd is in de landelijke pers.

Hoe dan ook: alle genomineerden gefeliciteerd met de nominatie en vooral heel veel plezier de 12e. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten