Pagina's

vrijdag 11 mei 2018

Sponsored by metoprololNB Kijk en luister hier naar 'Bokalen'

In het voorwoord van ‘Bokalen’ schreef ik dat de bundel ontstaan was na het maken van een korte aantekening over een nachtmerrie. Ik schreef daar niet bij dat mijn dromen, mijn droomwereld zo je wilt, sinds enige tijd compleet veranderd was, dat mijn dromen levendig waren geworden, zeer levendig, sommige uitmondend in nachtmerries, nachtmerries in het kwadraat. Het is niet zo dat ik vroeger niet droomde of geen nachtmerries had, natuurlijk wel, maar wel in de categorie dertien in het dozijn. Die verandering die had plaatsgevonden had ik altijd toegeschreven aan wat met een fraaie Engelse term een ‘life changing experience’ heet en dat ik er maar mee te ‘dealen' had. Zuurstoftekort van je hersenen draai je niet terug, in coma liggen draai je niet terug, narcose bij een langdurige operatie is onontkoombaar. Al die jaren nam ik aan dat mijn droomwereld door een of meer van deze redenen aangetast was en liet ik het voor wat het was. Tot kort geleden. Ik was op vakantie in Portugal en er kwam weer eens een levendige nachtmerrie tot de macht drie of vier langs. Ik was er dagenlang kapot, uitgeput van. Ik besloot het op het lijstje te zetten voor een volgend bezoek aan mijn psych, of zij wist of er iets aan te doen was, in welke hoek ik de oorzaak moest zoeken. Aangezien de afspraak even op zich liet wachten, ging ik zelf maar vast via desktopresearch aan de slag. Tot mijn stomme verbazing kon ik niets vinden dat maar ergens op mijn droomervaringen leek in relatie tot voornoemde gebeurtenis. Natuurlijk hebben zuurstoftekort, coma en narcose nawerkingen waarvan sommige via dromen verwerkt worden. Dat herkende ik ook wel maar nergens lag er een verband met mijn veranderde droomwereld. Ik zocht verder op ‘ouder worden’. Niets. Misschien mijn medicatie dan? Een viertal medicijnen onderzocht en wat bleek? 100% match op de bètablokker metoprolol: veranderd slaapgedrag, wanen, levendige dromen, sterke nachtmerries. Ik was en ben nog steeds ontdaan. Dat ik het niet eerder nagespeurd had. Dat de artsen dit niet nagevraagd hadden bij controles: één of meer op honderd gebruikers heeft er last van, er is veel casuïstiek beschreven van ernstige gevallen in wetenschappelijke tijdschriften, met als eenvoudige remedie vervanging door een ander type bètablokker.

Natuurlijk ben ik blij dat ik weet waar ik de oorzaak moet zoeken, dat er iets aan gedaan kan worden. Rest de vraag of ik dat ga doen. Michaux gebruikte mescaline, Cocteau opium, veel schrijvers drinken, snuiven, roken en prikken. Kan ik nu claimen dat ik de eerste dichtbundel geschreven onder invloed van een bètablokker op mijn naam heb staan? Ik denk voorlopig van wel. Mocht dat de verkoop opjagen dan zal ik vanaf de volgende druk vermelden: sponsored by metoprolol.

N.B.
De bundel is o.a. verkrijgbaar bij De Literaire Boekhandel, Utrecht; De Limerick, Gent; Boekhandel Hijman Ongerijmd, Arnhem; Perdu, Amsterdam.