Pagina's

woensdag 11 november 2015

Trend of virus: poëzie met plaatjes

Er waart een virus rond en het heet: één beeld zegt meer dan duizend woorden. Het virus treft het woord in het hart: de poëzie. Vooral bundels zijn slachtoffer. Poëzie met plaatjes, het poesiealbum is terug. De afgelopen jaren flakkerde incidenteel wel eens een ziektegeval op zoals met de bundel Opgelapt schilderwerk van Peter Knipmeijer maar de huidige ontwikkelingen wijzen op het begin van een epidemie.

Het eerste geval werd medio april dit jaar aangetroffen in Deventer. Bij de presentatie van de bundel Rigor van Lammert Voos bleek het boekje opeens in omvang verdubbeld door plaatjes van Heleen Simons. Het virus verspreidt zich, volgens een voorlopige conclusie van het instituut  Eén woord zegt meer dan duizend plaatjes, via dichters die een presentatie van zo'n bundel bezoeken. Zo was Johanna Geels in april in Deventer gesignaleerd om daar onlangs terug te keren met haar eigen bundel Vuurmakers, een bundel vergeven van de plaatjes van Kees van der Knaap. Die presentatie werd weer bezocht door Peter Drehmanns, onder andere bekend van het Utrechts Stadsdichtersgilde. En ja hoor, tot onze schrik lazen we de volgende aankondiging:
Uitnodiging bundelpresentatie Grafleggingen, de nieuwe dichtbundel van Peter Drehmanns met tekeningen (plaatjes dus) van Robbie Cornelissen. Au.
De presentatie is zaterdag 14 november, 20.15 uur op Weerdsingel W.Z. 29, 3513 BC Utrecht.
Bent u dichter? Dan lijkt me de boodschap helder. Kom niet! Bescherm uw poëzie tegen het plaatjesvirus!

PS Het kopen van deze bundels lijkt geen gevaar op te leveren maar wordt door onze organisatie natuurlijk sterk afgeraden.

Opgelapt schilderwerk, Peter Knipmeijer, uitgeverij De Contrabas, hier te koop
Rigor - L. Voos en H. Simons, uitgeverij Stanza, hier te koop
Vuurmakers - Johanna Geels en Kees van der Knaap, uitgeverij Marmer, hier te koop
Grafleggingen - Peter Drehmanns en Robbie Cornelissen, uitgeverij Marmer, hier binnenkort te koop.

PPS Volgens een anonieme bron verschijnt een volgend plaatjesalbum begin 2016 bij uitgeverij Stanza.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten